Mi a TRE®?

TRE® egy könnyen tanulható, test központú módszer, ami segít elengedni a bennünk lévő feszültséget, stresszt, és visszatalálni testünk természetes egyensúlyához.

A TRE® egy egyszerű gyakorlatsor elvégzésével biztonságos módon aktivál egy természetes vibrálást, remegést a testben, ami oldja az izom feszültséget, nyugtatja az idegrendszert és támogatja a testünket visszatérni egy kiegyensúlyozott állapotba. Ezzel segít elengedni a benne lerakódott korábbi stressz, feszültség, trauma lenyomatokat.

A TRE®-t Dr. David Berceli Ph. D., a trauma kezelés és konfliktus megoldás nemzetközileg elismert szakértője alkotta meg. Az elmúlt lassan három évtizedben ez a módszer nagyon sok ember életébe vitt hatalmas megkönnyebbülést.

Gyakorlásával csökkenthető a stressz, trauma mind fizikai, mind pszichológiai hatásai:
a szorongás, depresszió, álmatlanság, figyelemhiány, testi fájdalmak.

“A tehetetlenség érzése gyakori azoknál, akiket folyamatos stressz, vagy trauma terhel. Megtanulni szabályozni ezek tüneteit, a saját testüket, és az életüket: ez alapvető része a felépülésnek. A TRE® egy hatékony módszer erre. Én magam is használom a TRE®-t, és megtanítottam a barátaimnak és a klienseimnek is, igen figyelemre méltó eredménnyel.”

Robert Scaer Md, “A Test viseli a terheket” c. könyv szerzője

A TRE® egy könnyen tanulható módszer. Miután elsajátítottad, akár az otthonodban, egyedül is gyakorolhatod. Nincs szükséged semmi másra, csak 3 nm-re, és egy pár perces “Én-időre”.

Test alapú módszer, ami lehetővé teszi a kiváltó esemény meglátogatása, felidézése nélkül elengedni a testben lévő megrekedt feszültséget, lenyomatokat.
A biztonságos gyakorlás elsajátításhoz a kezdetekben  egy képzett TRE® Provider jelenléte javasolt.

A TRE®-t használhatod akár pusztán levezetésre, ellazulásra egy nehéz nap után, vagy akár más módszerekkel kombinálva,  egy terápiás folyamat hatékony kiegészítőjeként.


Az állatok megfigyelése közben rájöttek, létezik egy harmadik féle túlélési válaszunk egy életveszélyesnek tűnő helyzetre: a lefagyás, aminek elég sok köze van a traumához. Amikor a “küzdj vagy menekülj” nem lehet opció: lefagyunk, nem tudunk mozdulni, hasonlóan, mint amikor egy állat „halottnak tetteti magát”. Az állat ezzel ösztönösen magát védi, kevésbé csábító célpontként esélyt teremtve a menekülésre, vagy ha az nem sikerül, a felszabaduló hormonok által csökkentve a fájdalom érzetét.

Ez a reakció idő-érzékeny, ami azt jelenti, hogy lezajlik és vége lesz, pont.  A felgyülemlett masszív energiát pedig a remegés által el tudja engedni.

​A nehézség akkor van, ha valamiért a természetes, ösztönös válasz nem tud beteljesedni, akadályozva van, és ez a hatalmas energia, töltöttség bent marad, megrekedve a testünkben.

“Ha egy nehéz helyzetet vagy időszakot él(t)ünk meg, néha egyszerűen nem veszünk tudomást a testünk jelzéseiről, üzeneteiről, és ezért nagy árat fizetünk. A traumát megélt embereknél gyakran  előfordul, hogy nem tudják érzékelni, mi, ami valóban veszélyt jelent, mi ártalmas, ahogy azt sem mi a biztonságos és mi a tápláló.”

Bessel van der Kolk

Egy olyan kultúrában élünk, ami gyakran azt sugallja: “ki kell bírni!”, “el kell viselni”, “átverekedni mindenáron”.

Sajnos eközben gyakran elveszítjük saját belső „barométerünket”. Néha már nem is tudjuk érzékelni, mi az ami még oké, mi kényelmes, és mi nem. Az is lehet, annyira életünk részévé vált már a kényelmetlenség, hogy szinte már csak azt vesszük észre, amikor testünk ordít a figyelemért…